Antrenamentul functional este conceput astfel încât să lucreze muşchii ca un tot unitar. Este modul ideal de a câştiga forţă, rezistenţă sau flexibilitate. Din acest motiv sta la baza activitatilor de tip bootcamp, crossfit si full body circuit.
Accentul se pune pe exerciţiile care implică greutatea corpului sau accesoriile specifice – benzi de rezistenta, TRX, kettlebells, BOSU balls si altele. Acest concept poate fi considerat o reinterpretare a metodelor de antrenament tradiţionale.
Daca este gata pentru o noua provocare, poti integra acest tip de antrenament in rutina ta zilnica.
Ce este antrenamentul funcţional?
În trecut, antrenamentul functional era destinat pregătirii sau reabilitării sportivilor de performanţă şi trupelor de elită în scopul dezvoltării de aptitudini şi calităţi specifice. Exerciţiile specifice acestui tip de antrenament sunt într-o relaţie directă cu activităţile cotidiene. Acestea dezvoltă forţa musculară, cresc flexibilitatea şi antrenează toţi muşchii corpului.
Atleţii şi sportivii fac ridicări, răsuciri şi aplecări de sute de ani. Suntem construiţi să facem aceste mişcări. Antrenamentul functional implică seturi de mişcări şi exerciţii care ne permit să îndeplinim sarcinile zilnice în mod eficient. Numeroşi fizioterapeuţi recomandă pacienţilor să efectueze exerciţii care presupun mişcări simple, naturale. Imitarea mişcărilor de zi cu zi şi folosirea accessorilor specifice (minge, bandă, greutăţi) este unul dintre cele mai eficiente moduri de a te antrena.
Acest tip de antrenament solicită întregul corp şi lucrează toţi muşchii. Ai posibilitatea a de te antrena pentru a câştiga forţă, rezistenţă sau flexibilitate. Exerciţiile pot fi adaptate în funcţie de preferinţele individuale. În domeniul fitnessului, antrenamentul funcţional implică exerciţii simple care tonifiază musculatura, intensifică metabolismul şi stimulează circulaţia sângelui. Pentru cele mai multe exerciţii este necesară utilizarea unor instrumente specifice: benzi de rezistenţă, mingi medicinale, rezistori de viteză, obstacole, scări, saci, haltere, bănci, inele de gimnastică, TRX şi ketllebells.
Exerciţiile din cadrul antrenamentului funcţional îşi au originile în gimnastica de recuperare. Acestea îţi pregătesc corpul pentru a răspunde cât mai bine sarcinilor cotidiene, fără prejudicii pentu coloană şi articulaţii.
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte antrenamentul funcţional. Majoritatea experţilor sunt de părere că acest tip de antrenament creşte mobilitatea, echilibrul şi coordonarea. Există şi voci care susţin că antrenamentul funcţional nu dezvoltă rezistenţa musculară suficient şi, prin urmare, nu poate substitui antrenamentul de rezistenţă. În ciuda acestor divergenţe de opinie, cei mai mulţi experţi în fitness consideră că acest tip de exerciţii pot fi integrate cu success într-un program de antrenament care îmbină activităţile cardio cu cele concepute pentru a creşte rezistenţa.
Beneficiile antrenamentului funcţional
Adepţii antrenamentului funcţional consideră că toate exerciţiile realizate în sala de fitness trebuie să corespundă felului în care corpul acţionează în viaţa cotidiană. Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a ne modela corpul, deoarece îmbină cu succes atât exerciţii de forţă cât şi exerciţii cardio. Iată câteva dintre beneficiile antrenamentul funcţional:
- îmbunătăţeşte echilibrul şi coordonarea;
- creşte rezistenţa organismului;
- creşte mobilitatea şi forţa;
- lucrează toţi muşchii;
- ajută la îmbunătăţirea posturii;
- riscul de accidentare este minim;
- ajută în reabilitarea dupa anumite accidentări;
- accelerează metaboliosmul;
- creşte consumul de calorii;
- tonifiază musculatura;
- redă organismului toate gradele libertăţii de mişcare;
- se pot arde până la 1.200 de calorii pe oră;
- creşte rezistenţa musculară şi cardiovasculară.
În cadrul antrenamentului funcţional, poţi să lucrezi individual sau în grup. În plus, nu este necesar să foloseşti aparatele din sala de forţă.
Practicarea acestui tip de exerciţii conduce la creşterea mobilităţii articulaţiilor şi contribuie la reducerea ţesutului adipos.
Prin antrenarea întregului corp, este stimulat atât metabolismul cât şi sistemul cardiovascular.
Un alt avantaj este creşterea semnificativă a nivelului de testosteron şi a hormonului de creştere. Acest proces contribuie la dezvoltarea forţei şi a masei musculare.
Exerciţiile din cadrul antrenamentului funcţional pot fi practicate atât în sala de fitness, cât şi acasă sau în aer liber. Accesoriile utilizate pe parcursul programului reprezintă garanţia unui antrenament complet. Majoritatea exerciţiilor antreneaza un număr mare de muşchi simultan (inclusiv cei interni şi de legatură), spre deosebire de culturism, care izolează sau limitează mişcările. Rezultatul este un corp suplu, definit şi tonifiat.
Antrenamentul functional nu este doar extrem de util şi eficient, ci şi distractiv. Se pot efectua exerciţii variate, prin folosirea unui număr mare de instrumente fucţionale. Acest tip de antrenament a devenit extrem de popular datorită accesibilităţii şi rezultatelor rapide, precum şi a costurilor reduse. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de exerciţii din cadrul antrenamentului funcţional:
- fandări;
- genuflexiuni;
- pas săltat;
- extensii cu coarda elastică;
- fluturări cu ketllebell pe minge;
- flotări sprijinind piciorul pe minge.
Exerciţiile din cardul programului de antrenament se pot adapta astfel încât să poată fi efectuate atât de începători, cât şi de către cei care au o condiţie fizică foarte bună. Acest sistem de lucru nu va înlocui aparatele sau metodele de antrenament din aerobic sau bodybuilding, însă cu siguranţă vom asista la o dezvoltare paralelă a acestui domeniu. Antrenamentul functional este conceput pentru persoane de toate vârstele şi poate fi adaptat scopului urmărit de fiecare.
Componentele unui program de antrenament functional
Programul de antrenament functional trebuie să includă anumite elemente pentru a fi eficient. În primul rând, avem nevoie de instrumente funcţionale care permit corpului să se mişte liber. Este necesar să efectuăm exerciţii care lucrează în toate cele trei planuri de mişcare. Antrenamentul trebuie să includă o gamă largă de exerciţii care vizează forţa, echilibrul, rezistenţa, flexibilitatea şi stabilitatea. Programul trebuie adaptat pentru fiecare individ în parte, luând in considerare starea acestuia de sănătate şi obiectivele urmărite. Dificultatea exerciţiilor trebuie crescută progresiv. Poziţia principală de lucru este din stând.
Acest tip de antrenament te va ajuta să câştigi rezistenţă şi forţă. Pentru cei care vor să slăbească, antrenamentul functional este o opţiune excelentă. Majoritatea exerciţiilor cresc consumul caloric şi tonifică întreg organismul, stimulând performanţele corpului ca un întreg.
Leave a Reply