Stiai ca masa de seara NU ingrasa, ca galbenusul de ou NU creste colesterolul si ca alimentele sanatoase NU te ajuta sa slabesti? Aceste sunt cateva dintre cele mai populare mituri despre alimentatie. Suntem inconjurati de informatie si de studii despre dieta, slabire, performanta sportiva si alte subiecte din sfera sanatatii. Nu e de mirare ca s-a creat atata confuzie privind alimentele pe care le consumam zilnic.
E mit sau realitate faptul ca grasimile ingrasa, soia poate cauza cancer si cerealele sunt esentiale in dieta? Sa analizam cele mai intalnite mituri despre alimentatie la romani si nu numai:
Masa de seara ingrasa
Contrar opiniei generale, masa de seara sau “rontaitul” inainte de culcare nu ingrasa mai mult decat micul dejun sau masa de pranz. Nu exista un interval de timp magic – cum ar fi orele de dinainte de culcare – in care organismul depoziteaza caloriile sub forma de grasime.
Ceea ce conteaza este aportul caloric zilnic total. Daca esti sportiv, este chiar recomandat sa consumi alimente bogate in proteine sau sa servesti un shake proteic (sau caseina) inainte de culcare. In acest fel, muschii vor primi nutrientii necesari pentru a se dezvolta si a se reface in urma antrenamentelor.
Obiceiul de a nu manca seara dupa o anumita ora poate fi eventual privit ca o forma de post intermitent, desi e mult spus. Cel mai important este ceea ce mananci. Daca masa de seara este bogata in carbohidrati si grasimi (de exemplu produse de patiserie sau pizza), vei castiga in greutate la un moment dat. Este de preferat ca ultima masa a zilei sa fie bazata pe proteine.
Galbenusul de ou creste colesterolul
Un ou mare contine aproximativ 211 mg de colesterol, insa acest lucru nu inseamna ca inima ta va fi in pericol daca mananci oua in mod regulat. Numeroase studii au demonstrat faptul ca grasimile trans si cele saturate cresc colesterolul din sange.
Colesterolul din alimente (ex: oua) are un impact neglijabil asupra colesterolului sanguin. Prin urmare, daca doresti sa reduci colesterolul “rau” (LDL), evita alimentele procesate cu un continut ridicate de grasimi saturate si de tip trans, cu exceptia celor care contin acid stearic (un acid gras saturat sanatos care se gasete in cacao, cocos, unt, ulei vegetal, etc).
Alimentele de tip “sugar-free” sau “low-fat” nu ingrasa
In ultimii ani, au aparut tot mai multe produse de tip low fat si sugar free pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea sau sa slabeasca. Din pacate, aceste alimente au exact efectul contrar. In majoritatea cazurilor, cele etichetate ca fiind low fat (cu un continut scazut de grasime) sunt bogate in zahar sau carbohidrati sub diverse forme, iar cele de tip sugar free (fara zahar) contin grasimi si arome artificiale.
De examplu, ciocolate fara zahar – costa dublu fata de cicolata obisnuita, are acelasi numar de calorii si aceeasi cantitate de carbohidrati desi nu contine zahar. Intr-adevar, reprezinta o alegere buna pentru diabetici, insa nu si pentru cei care doresc sa slabeasca sau urmeaza o dieta low carb.
Cerealele integrale sunt necesare pentru o dieta echilibrata
Cu exceptia continutului ridicat de fibre, cerealele integrale nu au nici un beneficiu semnificativ asupra starii de sanatate sau mentinerii greutatii. Nu exista nici un nutrient care sa se gaseasca in cereale si sa nu poate fi procurat din alte alimente mult mai sanatoase si cu un continut caloric mai mic.
Majoritatea cerealelor integrale furnizeaza peste 500 de calorii pe suta de grame si sunt bogate in carbohidrati. Exceptie fac taratele si fulgii de ovaz care contin o cantitate ceva mai mare de proteine. Insa vei regasi aceeasi cantitate de fibra, vitamine, minerale si antioxidanti in legume. Sa nu uitam ca majoritatea legumelor sunt mult mai sarace in calorii decat cerealele.
Cu atat consumi mai multe fibre, cu atat mai bine
In primul rand, nu toate tipurile de fibre alimentare sunt benefice pentru sanatate. In al doilea rand, exista milioane de persoane carora un aport ridicat de fibre le face mai mult rau decat bine.
Pentru cei care sufera de sindromul colonului iritabil si de boli inflamatorii ale colonului cum ar fi de colita ulcerativa, fibrele pot cauza inflamatii si irita mucoasa gastrica. Efectele adverse includ distensie abdominale, balonare excesiva, spasme, constipatie, digestie dificila si alte simptome.
Fibrele alimente sunt benefice intr-o oarecare masura personelor sanatoase, insa au efectul contrar asupra celor care sufera de boli ale colonului. In plus, digestia se va desfasura si in lipsa aportului de fibre.
Soia este buna pentru sanatate
Soia este unul dintre cele mai controversate si supraevaluate alimente de pe piata. Produsele fermentate din soia, in special cele organice, sunt sanatoase si recomandate. Aceasta categorie include tempeh, miso, sosul de soia si natto. Din pacate, putini au access la aceste produse din diverse motive.
Majoritatea se indreapta catre produsele nefermentate din soia, ale caror efecte adverse includ tulburari endocrine, risc crescut de cancer la san, alergii alimentare, pietre la rinichi, afectiuni ale sistemului imunitar, probleme de crestere in cazul copiilor, boli cardiace, infertilitate si problema in sarcina. Sa nu uitam ca peste 90% dintre produsele din soia sunt modificate genetic, ceea ce le afecteaza si mai mult calitatea .
Daca mananci sanatos vei slabi
Faptul ca mananci sanatos nu garanteaza scaderea in greutate. Atatea timp cat dieta sau stilul de viata pe care il urmezi nu are ca rezultat deficitul caloric, vei ramane la aceeasi greutate sau chiar te vei ingrasa. Desigur, este de apreciat faptul ca incerci sa te hranesti sanatos, insa va fi nevoie de mai mult atat pentru a slabi.
Iata un exemplu banal – alunele crude. Aceste sunt echilibrate din punct de vedere nutritive si pot fi considerate sanatoase, insa contin aproximativ 650 de calorii pe 100 grame. Cati dintre noi se limiteaza doar la o portie (30 g) asa cum este recomandat? Pentru cineva care urmeaza o dieta ce presupune maxim 1200 de calorii zilnic sau chiar 1500, 650-800 de calorii doar din alune este extrem de mult.
Zaharul brun este mai sanatos
Alb sau brun, zaharul nu isi are locul in cadrul unei diete echilibrate. Zaharul brun contine minerale intr-o masura mai mare decat cel alb, insa valorea sa nutritiva este nesemnificativa comparativ cu efectele adverse. In plus, numarul de calorii este aproape acelasi pentru ambele varietati.
Leave a Reply