Ai inceput sa castigi in greutate fara o cauza anume? Simti ca acumulezi grasime in zona abdomenului? De vina ar putea fi stresul. Atunci cand esti coplesit de probleme in viata cotidiana, organismul tinde sa stocheze caloriile din hrana si sa produca mai mult cortizol. Stresul ingrasa, creste riscul de diabet, cauzeaza dereglari hormonale si declanseaza un intreg lant de reactii care afecteaza sanatatea pe termen lung.
Mai mult de atat, stresul creste nivelul de trigliceride, duce la scaderea sensibilitatii la insulina si afecteaza nivelul de testosteron precum si cel al hormononului de crestere (HGH) din organism. Cand esti stresat, grasimea tinde sa se acumuleze in zona abdominala si poti castiga zeci de kilograme intr-un timp scurt chiar daca ai o dieta echilibrata.
Sa vedem de ce stresul ingrasa si cum putem reduce aceste efecte nedorite:
Stresul, obezitatea si diabetul
Nu exista nici un dubiu in ceea ce priveste legatura dintre stres si obezitate. Studiile confirma faptul ca persoanele cu un stil de viata solicitant prezinta un risc crescut de diabet si ard caloriile consumate intr-un ritm mai lent. Stresul creste nivelul de zahar din sange si afecteaza negativ sensibilitatea la insulina, crescand riscul de diabet. In plus, duce la dereglari ale glandei tiroide si ale hormonilor din organism.
De ce ingrasa stresul?
Chiar daca te alimentezi corect si ai un stil de viata activ, stresul te poate impiedica sa slabesti sau, mai rau, poate cauza cresterea in greutatea. Atunci cand treci printr-o perioada dificila acasa sau la lucru, nivelul de cortizol din organism este mai ridicat decat in mod normal. Cortizolul este cunoscut si ca hormonul stresului. Atunci cand este secretat in exces, acesta cauzeaza in organism o reactie de tip “lupta sau fugi.” La acest proces contribuie si adrenalina, al carei nivel creste in situatiile de stres.
Practic, organismul tau intra intr-o stare defensiva atunci cand esti stresat. Aceasta reactie duce la acumularea rapida de grasime, obezitate abdominala, slabiciune generala a sistemului imunitar, apetit crescut si diabet. Chiar si in cazul stresului acut, cand pofta de mancare este scazuta, organismul va depozita grasime intr-un ritm mai rapid decat de obicei. Chiar daca vei mancar foarte putin, vei continua sa te ingrasi. Desigur, exista si exceptii, insa aceste consecinte se aplica majoritatii.
Ce se intampla cand nivelul de cortizol creste?
- Se declanseaza reactia de tip “luptă sau fugi”
- Organismul intra intr-o stare defensiva
- Sangele se duce catre extremitati
- Nivelul de stres creste
- In cazul stresului acut, senzatia de foame se diminueaza
- In cazul stresului cronic, apetitul creste
- Nivelul de zahar din sange creste
- Se declanseaza pofta de dulce
- Abilitatea organismului de a arde grasime scade
- Apar dereglari hormonale
- Se diminueaza sensibilitatea la insulina
- Organismul tinde sa acumuleze grasime viscerala
- Creste rata de stocare a grasimii
- Creste nivelul de acizi grasi si trigliceride
Oricare din aceste consecinte este suficienta pentru a cauza obezitate si/sau diabet. Atunci esti in stare de alerta (stres), muschii au o nevoie crescuta de energie, motiv pentru care iti este pofta de zahar si consumi alimente bogate in carbohidrati.
In acelasi timp, organismul tinde sa stocheze grasime in jurul organelor interne din zona abdomenului (grasime viscerala), de unde si tesutul adipos acumulat in jurul taliei. Cercetatorii au descoprit faptul ca celulele adipoase au receptori speciali pentru cortizol si ca acesti receptori se gasesc cu precadere in zona abdomenului!
Atunci cand dieta te ingrasa…
Problemele cotidiene si evenimentele traumatice nu sunt singurii factori ce declanseaza stresul. La acestia se adauga odihna deficitara, exercitiile fizice in exces si chiar…dieta de slabire. Paradoxal, restrictia calorica (dieta) poate duce la o cresterea in greutate, in special in cazul celor care nu se odihnesc suficient. De asemenea, exercitiile fizice in exces, cu precadere cele de tip cardio, cresc nivelul de cortizol si declaseaza stresul. Rezultatea consta in acumularea de tesut adipos, adica ingrasare.
*Timp de multi ani, am considerat ca nu te poti ingrasa de la ceea ce nu mananci. Insa am experimentat fara sa vreau efectele devastatoare ale stresului asupra metabolismului si a siluetei.
Oricat de greu pare de crezut, stresul ingrasa. Poti urma cea mai stricta dieta, te poti antrena regulat si poti urma indeaproape principiile nutritionale de baza, dar tot exista posibilitatea de a castiga in greutate atunci cand esti stresat. Singurul mod de a stopa sau incetini acest process este sa iti faci ordine in viata si sa eviti cat poti de mult situatiile tensionate.
Surse:
Talbot, Shawn. The Cortisol Connection: Why Stress Makes You Fat and Ruins Your Health
Teitelbaum, Jacob, M.D. How Stress Can Make You Gain Weight. Total Health
http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/stresscortisol.html
http://www.psychologytoday.com/blog/the-mindful-self-express/201308/why-we-gain-weight-when-we-re-stressed-and-how-not
Leave a Reply